Projektipäiväkirja: Laituri

Tämä projektipäiväkirja kertoo Hallin seutu ry:n laiturihankkeesta.

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle rahoitusta EU:n maaseuturahastosta.

     

Saattolaituri Rantatien veneenlaskupaikalle Eväjärven rantaan

Alun ihmettelyäInnokas talkoojoukko kokoontui 23.5.2022 aamulla Päijännelaiturien toimipaikalle rakentamaan saattolaituria. Alkuun ihmeteltiin kuinka suunnitelmat muuttuvat rakenteiksi, mutta hetken tuumailun jälkeen saha alkoi soimaan ja 48x123 A-luokan painepuusta pätkittiin laiturin runkoon millilleen sopivat osat, jotka kätevät talkoolaiset ruuvasivat suunnitelman mukaisesti ruostumattomilla ruuveilla yhteen laiturin rungoksi.rungon rakennusta ponttonit paikoilleenRakensimme  kaksi viisimetristä n 1,5m leveää runkoa, joista toiseen rakennettiin tuet kolmelle 160 kg kantavalle ponttoonille kiinnikkeineen. Runkojen päihin kiinnitettiin ruostumattomat saranat. Ponttoonit kiinnitettiin paikoilleen. kannet paikoilleenkannen viimeistelySeuraavaksi rungot katettiin 28x120 AB luokan puutavaralla, kylkiverhous ja törmäyslistat ovat samaa tavaraa. Laituri viimeisteltiin kahdella ruostumattomalla tolppa- sidontalenkillä. Liki tuhat ruuvia ruuvattuamme saatoimme todeta, hyvä tuli. 

Suursäkki betonia ja raudoitusteräkset

20.6.2022 iltapäivällä haettiin Jämsästä suursäkki betonia ja raudoitusteräkset. Ollin sora oy:n kaivinkone toi rantaan valumuottina toimineen 140 senttisen betonisen kaivonrenkaan ja sepeliä. Anturan paikka mitattiin ja tasattiin sepelillä ja rengas laitettiin paikoilleen sopivaan korkeuteen vaakasuoraan. Rengas ankkuroitiin pohjaan  kaivinkoneen junttaamalla nelimetrisellä teräsputkella.

Betonin sekoitus

Betoni saatiin kätevästi sekoitettua kaivinkoneen kauhassa.

Betonin sekoitus

Sekoitettu betoni saatiin kätevästi siirrettyä koneen kauhassa raudoitettuun muottiin.

Betonin siirto muottiin

Liipattu antura

Lopuksi anturan pinta liipattiin tasaiseksi. Makoisaksi lopuksi nautimme hyvin ansaitut emäntien keittämät talkookahvit sämpylöiden ja lämpimien makkaroiden kera.

Talkookahvit

Laituri rantaan

23.6.2022 Päijännelaiturit toimitti laiturin osat rantaan.

Ankkurointipisteen kiinnity

 Ensimmäisenä rakennettiin anturan päälle ankkurointipiste, joka kiinnitettiin kiilapulteilla anturaan.

Laiturin osat veteen

Seuraavaksi purettiin laiturin osat kuormasta järveen.

kiinteä osa paikoilleen

Laiturin kiinteä osa uitettiin anturan viereen ja nostettiin paikoilleen pää ankkurointipisteeseen kiinni. Sen jälkeen rakennettiin maatuki tyvipäähän ja kiinnitettiin laituri tyvestään rantaan.

Laiturin tyven asennus

Kelluvan osan asennus

Sen jälkeen asennettiin laiturin kelluva osa paikoilleen ja kiinnitettiin saranapultit paikoilleen. Laiturin pää ankkuroitiin sivusuunnassa paikoilleen kahden kiinnityslenkin ja pohjaan juntattujen paalujen avulla.

Talkookahvit

Sen jälkeen oli taas vuorossa perinteinen talkootarjoilu.

Laiturin kelluttavuuden tarkastus

Lopuksi testasimme laiturin kelluttavuuden ja havaitsimme sen hyväksi.

Ensimmäinen käyttäjä

 Saimme samantien ensimmäisen käyttäjän laiturin kylkeen. 

Invaluiskan ja opastekylttien asennus jäävät odottamaan ensi kevään laiturin veteenlaskua.

opastekyltit

 

Toukokuussa rakentamaan aloitettu saattolaituri – hanke on nyt valmiina Hallin Rantatien päässä. 

Jämsän Vesuri – ryhmä ry on hoitanut tätä ”Ideasta Iloa” – hanketta ja tulemme saamaan Keski -Suomen ELY-keskukselta rahoitusta EU:n maaseuturahastosta.

Saattolaituri palvelee kaikkia paikallisia rannalla kävijöitä ihan vaikka hienon maiseman ihailussa ja kun samassa rannassa on myös Hallin seutu ry:n talkootyöllä ja tuen avulla rakennettu laavu ja polttopuusuoja, on virkistyskäyttö parempaa. Myös biokäymälä löytyy laavun läheisyydestä.

Hallin taajaman ulkopuolelta tulevat turistit voivat myös nauttia rannan kokonaisuudesta ja veneellä saapuvat pääsevät helposti maihin saattolaituria pitkin.

Saattolaituri on myös erittäin tärkeä pelastuslaitoksen käyttöön; mikäli järvellä tapahtuu haaveri, saattolaituri nopeuttaa vesille pääsyä! VPK:n harjoitusalueena paljon käytetty ranta saattolaitureineen antaa siis jo nyt VPK:lle hyvän ennakkoharjoittelu -mahdollisuuden hätätilanteiden varalta.

Rannassa sijaitsee Kuoreveden Kotkat ry:n (partiolaiset) kanoottivarasto ja saattolaituri helpottaa kanootteihin nousemista ilman veteen menoa.

Talven ajaksi laituri siirretään maalle.

Lämpimät kiitokset kaikille talkootöihin osallistuneille! Toivomme kaikille rannan käyttäjille iloisia hetkiä luonnossa!

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer