Luonto ja jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeuksiin perustuvaan ulkoiluun ja luontoharrastuksiin Hallin seudulla riittää metsiä ja soita, lampia ja kallioita. Seudulla  on paljon metsäautoteitä, joita pitkin pääsee hetkessä syvällekin metsään. Joillakin teillä voi olla autoilu kielletty, mutta patikoida voi huomioiden jokamiehenoikeuksiin liittyvät rajoitukset. Joillakin järvillä ongellakin kalastaminen on rajoitettua, mutta hyviä ahvenlampia on alueella useita.

Luonnossa liikkumiseen voi helposti yhdistää marjastusta, sienestystä, ongintaa, valokuvausta, hikiliikuntaa, kiipeilyä, pyöräilyä tai vain luonnon havainnointia ja ihastelua. Nuotiopaikkoja ei lähiseuduilla ole ja tulen tekeminen vaatii aina maanomistajan luvan. Metsäpalovaroituksen aikana avotulta ei saa tehdä lainkaan. Tulistelu onnistuu omalla vastuulla mm. Isojärven kansallispuistossa. Epävirallinen, mutta vakiintunut nuotiopaikka on sukeltajienkin suosiman, upean kirkkaan ja syvän Ruutanajärven rannalla (omat polttopuut).

Marja- ja sienipaikat pitää perinteisesti jokaisen löytää itse. Tosin kokeneilla harrastajilla on tiedossa myös paikkoja, joihin aloittelijan voi ottaa mukaan, eli kannattaa kysyä. Hallin seudulta löytyy käytännössä kaikkia näillä leveysasteilla kasvavia marjoja ja sieniä.

Metsästyksestä kiinnostuneiden kannattaa kysyä lisätietoja paikallisilta metsästyksen harrastajilta.

Suunnistukseen Hallin seudulla on erinomaiset mahdollisuudet. Tapahtumatoimintana se ei varsinaisesti kuulu jokamiehenoikeuksiin. Lisätietoja paikallisesta urheiluseurasta Kuoreveden Kärki.

Erityisiä luontokohteita on lueteltu tässä.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer