Kyläyhdistys selvittää valokuituverkon rakentamista Halliin

Kyläyhdistyksen hallitus on päättänyt ryhtyä selvittämään, löytyisikö Hallin taajamasta riittävästi kotitalouksia ja yrityksiä valokuituliittymän tilaajiksi.

Valokuituverkon rakentamisen edellytyksistä kävivät 28.1. yhdistyksen hallitukselle kertomassa Elmonetin ja Väärinmajan Maa- ja Kotitalousseuran edustajat. Väärinmajan kylässä on juuri päättymässä Elmonetin kanssa tehty valokuituverkkon rakentaminen.

Illan kokouksessa kävi selväksi, että kuituverkon rakentaminen on iso, kallis ja usean vuoden mittainen projekti. Rakentamisen suurin kustannus tulee valokuidun kaivamisesta maahan ja siksi verkon rakentaminen edellyttää riittävän paljon valokuituyhteyden tilaajia valokuitukilometriä kohden. Jos tilaajia ei ole riittävän tiheästi, valokuituverkon rakennuskustannukset nousevat liian korkeiksi tilaajaa kohden.

Elmonetin edustaja selvitti nopean internetverkkoliikenteen etuja. Valokuituyhteys on vakaa ja luotettava, eikä yhteysnopeus vaihtele kuuluvuuden tai käyttäjämäärän mukaan kuten 4G-mobiiliverkossa tapahtuu. Esimerkiksi teleoperaattorin 100 Mb 4G-liittymän keskimääräinen yhteysnopeus voi jäädä noin 30 Mb tasolle kuuluvuuden ja käyttäjämäärien takia.

Nopeaksi kehuttu 5G-mobiiliverkko on lähinnä suuten taajamien verkko, jossa tukiasemia voidaan helposti rakentaa tiheään. 5G-verkon käyttämä korkea taajuusalue vaimenee tehokkaasti puuston ja muiden esteiden takia ja siksi sen kuuluvuusalue jää runsaspuustoisessa Hallin taajamassa hyvin pieneksi ja tuskin mikään teleoperaattori alkaa rakentaa Hallin kylälle lisää tukiasemia.

Lähivuosina näyttäisivät television kanavapalvelut siirtyvän kaapeli- ja antenniverkosta internetin verkkoliikenteen puolelle. Samalla televisio- ja videopalvelujen kuvanlaatu kasvaa, mikä vaatii toimiakseen suurempia verkkoyhteysnopeuksia. Myös etätyö käy mukavammin vakaalla valokuituyhteydellä – verkkopeleistä puhumattakaan. Valokuituyhteys siis takaisi hyvän kuvan televisiossa ja nopean toiminnan muissa internetpalveluissa nyt ja tulevaisuudessa.

Väärinmajan valokuituprojektissa talouden liittymän hinnaksi tuli 2 300 euroa. Lisäksi piti maksaa Elmonetin 310 euron osuusmaksu, joka sisälsi kiinteiston verkkolaitteen ja valokuidun asennuksen. Tilaajat sitoutuivat myös kahden vuoden liittymäsopimukseen. Esimekiksi Elmonetin 100 Mb -liittymä maksaa 39,90 euroa kuussa.

Kyläyhdistys on kokoamassa kattavaa tiedotuspakettia valokuituasiasta Hallin asukkaille ja yrityksille ja lähtee selvittämään, kuinka paljon valokuitutilaajia Hallin taajamasta löytyisi. Tämän jälkeen voidaan arvioida tarkemmin, onko valokuituverkon rakentaminen Halliin mahdollista järkevin kustannuksin ja minkä hintainen liittymästä tulisi. Alustavan arvion mukaan liittymän hinta jäisi pienemmäksi kuin Väärinmajan hankkeessa, koska Hallissa maastoa on helppo kaivaa ja kiinteistöt ovat tiheässä. Lopulta tilaajien määrä kaivettua valokuitukilometriä ratkaisee, tuleeko Halliin koskaan valokuituverkkoa.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer